Gerçek ile İdeal.
Gazneli Mahmut geçti bu yollardan. Babür Şah baş koydu bu uğurda, Timur da At sürdü bu ince cılga da. Ama onların hiç birinin de karşılaşmadıkları jeopolitik kanunlar, çağın ideolojik akımları silahlı düşmanlardan daha tehlikeli ve güçlü olarak son cihangirin karşısına dikilmişlerdi.
4 Ağustos 1922 Türkistan, Balcevan kasabasının Çegen köyü.
Kurban bayramının birinci günü
Türk ordusunun yirmi beş kurmay subayı Son cihangir Enver paşanın arkasından Çegen tepesinde kurulmuş olan mitralyözlerin üzerine saldırdıklarında güneş tam tepedeydi.
O an zaman durdu. Takvimler durdu. Güneş durdu seyretti o anı. O an tarihte eşine ender rastlanacak bir cihangirin” Şehitlikten büyük rütbe mi var? “dediği makama doğru at kopartmasıydı. Altındaki süt beyaz rengi ile ilk bakışta seçilen Derviş, sanki bu şerefli koşunun son koşusu olduğunu biliyormuş gibiydi. Sanki son cihangiri en büyük makama taşıdığını anlamıştı. Köpükler fışkıran ağzını gökyüzüne çevirmişti. Süt beyaz rengine inat, kızaran gözlerini meydan okuyormuş gibi devirmiş düşmana bakıyor ve süratle ölüm kusan mitralyözlerin üzerine gidiyordu…
****
Bu romanda geçen yer isimleri, Tarih ve kahramanlar tamamen gerçek kişilerdir. Bu anlamda bu roman bir hayal mahsulü, sadece hamaset ve kurgu değildir.
Son yüzyılın bu en büyük şehidine ve kendisi ile birlikte orada şehit düşen 25 Türk Kurmay subayına Allah’tan rahmet ve mağfiret dilerim TAŞKENT HAPİSHANELERİNDE SORGULANAN VE SONUNDA KAFASINA KURŞUN SIKILARAK ŞEHİT EDİLEN YİĞİT TÜRKMEN BEYİ İBRAHİM BEG LAKAY IN ENVER PAŞA VE ONUN tÜRKİSTANDAKİ MÜCADELESİ İLE İLGİLİ VERDİĞİ İFADELER ESER İÇİN KAYNAK TEŞKİL ETMİŞTİR.
KAYNAK; KARAKUTU YAYINLARI TARAFINDAN TARİHİMİZE VE KÜLTÜR DÜNYAMIZA SUNULAN" GKP ARŞİVLERİNDE ENVER PAŞA" İSİMLİ ESER
Mehmet Alperen
15 Kasım 2007 Perşembe
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder